עסק מוצלח תמיד מתחיל מרעיון, אבל צריך לדעת איך להפוך את הרעיון למציאות. בשלב הזה הרבה יזמים נעצרים ולא מצליחים להתקדם. המבול של הדברים והמשימות שצריכים לעשות בעסק כדי שהוא יתרומם, פשוט יכול לשתק, במיוחד יזמים בתחילת הדרך.
חשבתי על זה, אך לעזור ליזמים לעבור את השלב הזה בהצלחה, והגעתי למסקנה שהדרך הכי פשוטה להצליח במשימה גדולה, היא לפרק אותה למספר משימות קטנות ויותר ממוקדות.
אז הנה עשרת השלבים הדרושים כדי להתחיל עסק "ברגל ימין". כדי להעלות אותך על הדרך הנכונה כבעל עסק עצמאי ומצליח.
שלב 1: לעשות את המחקר למצוא את הנוסחא המנצחת
סביר להניח שכבר זיהית רעיון עסקי, אז עכשיו זה הזמן להפוך את החלום למציאות.
האם לרעיון שלך יש פוטנציאל להצליח? בשלב זה יש לבדוק האם יש היתכנות של הרעיון העסקי להצליח. אם לא עברנו שלב זה בהצלחה אין טעם לעבור לשלב הבא.
על מנת שעסק קטן יצליח, הוא חייב לפתור בעיה, למלא צורך או להציע משהו שהשוק רוצה.
ישנן מספר דרכים שבהן ניתן לזהות את הצורך הזה, כולל מחקר, קבוצות מיקוד ואפילו ניסוי וטעייה.
במחקר שוק אנחנו צריכים לשאול את עצמינו מספר שאלות חשובות:
- מהו הצורך שמוצרים או שירותים שלך פותרים עבור הלקוחות?
- מי הם הלקוחות שצריכים את השירות שלך? איפה הם גרים? מה הם אוהבים? מה חשוב להם?
- האם יש חברות אחרות המציעות מוצרים / שירותים דומים?
- מהי עוצמת התחרות שיש בשוק הזה?
- מה מיוחד בעסק שלך, שאנשים יבואו דווקא אליך?
בנוסף, חשוב מאוד שתשאל את עצמך, האם יהיה לך כיף לתת את השירות הזה לאורך זמן? האם האתה מרגיש שתוכל לפתח את זה עוד יותר בעתיד?
שלב 2: להכין תוכנית איך להקים את העסק
אתה צריך תוכנית ברורה כדי להפוך את הרעיון העסקי שלך למציאות. תוכנית עסקית היא תכנית אשר תלווה את העסק שלך מהשלב הראשוני של הקמת העסק עד לשלב מתקדם יותר של צמיחה עסקית, אי אפשר לדלג על השלב הזה, וזה חובה לכל עסק חדש שמתכנן את צעדיו הראשונים וגם בהמשך שרוצים להתפתח.
ישנם מספר סוגים שונים של תוכניות עסקיות עבור סוגים שונים של עסקים, וחשוב להתאים את התוכנית העסקית לאופי של העסק שלך.
אם אתם מתכוונים לבקש תמיכה כספית של משקיע או מוסד פיננסי, תוכנית עסקית מסורתית היא חובה. סוג זה של תוכנית עסקית הוא בדרך כלל ארוך ויסודי ויש לו מבנה וסעיפים שמשקיעים ובנקים מחפשים אותם כאשר הם באים לבחון את הרעיון שלך.
אם אתה לא זקוק לתמיכה פיננסית, תוכנית עסקית קצרה של מספר עמודים בודדים יכולה לתת לך בהירות לגבי מה שאתה מקווה להשיג ואיך אתה מתכנן לעשות את זה.
באחת החופשות שלי בארץ פגשתי אדם מסקרן בבית המלון, הוא התעניין במה שאני עושה, אמרתי לו שאני יועץ עסקי להקמה ופיתוח של עסקים וסטארטאפים. באת לי משמיים הוא אמר לי. יש לי רעיון עסקי שאני רוצה שתגיד לי אם הוא יצליח. לקחתי מפית נייר (כן, בדיוק כמו שזה נשמע) והתחלתי לרשום את עיקרי התוכנית העסקית שלו. בתום השיחה הוא ביקש את המפית, כי "זו התוכנית העסקית הראשונית שלי". לימים התברר שהתוכנית שהייתה כתובה על המפית הפכה לעסק של בית הארחה עם היקפי פעילות של עשרות מליוני שקלים בשנה.
גם תוכנית עסקית רעיונית על מפית נייר יכולה להיות בסיס להתחלה עם שיפור ופיתוח לאורך זמן. ברוב הפעמים עדיף להתחיל עם תוכנית כזו מאשר בלי כלום.
שלב 3: תוכנית הכספים שלך – הדלק שמניע את העסק כולו
כדי לפתוח עסק קטן לא צריך הרבה כסף, אבל זה מצריך כמובן השקעה ראשונית, יכולת לתפעל את העסק ולכסות הוצאות שוטפות לפני שאתה מתחיל להרוויח.
מומלץ לבנות גיליון אקסל בו תעריך את עלויות ההקמה עבור העסק שלך (רישיונות והיתרים, ציוד, עמלות משפטיות, ביטוח, מיתוג, מחקרי שוק, מלאי, סימני מסחר, אירועי פתיחה מפוארים, חוזי שכירות וציוד וכו'), וכן מה שאתה מצפה שתצטרך לתפעל את העסק שלך עבור 12 חודשים (שכר דירה, שירותים, שיווק ופרסום, ייצור, אספקה, הוצאות נסיעה, משכורות עובדים, משכורת משלך, וכו').
חיבור של עלויות הקמה ועלות תפעול העסק לשנה ראשונה נותן לנו את סכום ההשקעה הראשונית שתצטרך.
עכשיו שיש לך הערכת תקציב ראשונית, עומדות בפניך מספר דרכים, איך לממן את העסק שלך:
- מימון עצמי
- הלוואות לעסקים קטנים
- מענקים לעסקים קטנים
- משקיעים – אנג'ל
- מימון המונים
הדרך הנכונה למימון העסק הוא שילוב בין כמה מקורות שציינתי. חשוב ביותר לקחת תקציב לזמן מספיק ארוך שבו העסק יוכל לצוף על פני המים ולא יכנס לגירעונות. לכן הערכת תקציב שהכנת חייבת להיות צמודה אליך כל הדרך ויש לעדכן אותה בכל חודש עם התקדמות העסק שלך.
תשאף תמיד להקים את העסק עם כמה שפחות מימון חיצוני (בנקים, משפחה או נותני אשראי), וכמה שיותר על ידי מימון עצמי, ולמזער את ההוצאות בשלבים הראשוניים, ככל האפשר.
שלב 4: בחר מבנה עסקי
העסק שלך יכול להיות רשום כעצמאי, בשותפות, או כחברה בע"מ. הישות העסקית שתבחר תשפיע על גורמים רבים בעסק שלך, על אחריותך ועל אופן הגשת המסים שלך לרשויות המס.
אתה יכול לבחור מבנה עסקי ראשוני, ולהירשם כעצמאי ותוך כדי התקדמות והתפתחות העסק להעריך מחדש ולשנות את המבנה שלך כחברה בע"מ. הכל בהתאם לצרכים ומורכבות של העסק שלך.
חובה להתייעץ עם רו"ח או עורך דין, כדי להבטיח שאתה עושה את הבחירה הנכונה עבור העסק שלך.
שלב 5: בחירת שם לעסק שלך
בחירת שם לעסק, הינו שלב חשוב בתהליך וישפיע כמעט על כל היבט בעסק שלך. זה הדבר הראשון שהלקוח שלנו רואה. ואם השם לא בא לו בטוב, הסיכוי שימשיכו אתך תהליך ירד פלאים.
מומלץ לרשום על דף מספר שמות שונים שעולים לכם בראש ולא לבחור מיד. קחו את הזמן, אל תמהרו. השם הנבחר צריך להישמע ולהרגיש לכם טוב. התייעצו עם אנשים סביבכם ושאלו לדעתם. חכמת ההמונים תסייע לכם מאוד בתהליך בחירת השם.
טיפים: תקפידו על שם קצר וקליט, מומלץ להוסיף סלוגן קצר לשם הנבחר, ניתן לבחור שם לעסק שלך על שמך, במידה ואתה חושב שזה נותן ערך מוסף, תבדקו היטב שהשם שבחרתם לא קיים.
שלב 6: קבלת רישיונות והיתרים
יש מגוון של רישיונות עסק והיתרים שחלקם יכולים לחייב אותך להוציא לעסק שלך, וזאת בהתאם לסוג העסק שאתה מקים והיכן אתה נמצא. חובה עליך לבדוק בהתאם לענף ולתחום בו עתה רוצה להקים את העסק איזה רישיונות והיתרים חלים על העסק שלך. את המידע ניתן לקבל במחלקת רישוי עסקים ברשות המקומית בה אתה רוצה להקים את העסק שלך.
שלב 7: בחר מערכת הנהלת חשבונאות
כדי שעסק יתפקד בצורה חלקה ויעילה אנחנו חייבים להיעזר באחת מהמערכות החשובות לעסק והיא תוכנה להנהלת חשבונות.
המערכת החשבונאית שלך נחוצה כדי לקלוט את הנתונים בשוטף ולנהל את התקציב שלך, לקבוע את התמחיר ואת המחירים, לנהל עסקים עם אחרים, ולעבד את הנתונים בסוף כל חודש לצורך הגשת המסים שלך לרשויות המס.
אם יש לך יכולות וגישה טובה לתחום הנהלת חשבונות תוכל לעשות זאת בעצמך. ואם לא תבחר רואה חשבון שיעשה את העבודה השוטפת וייצג אותך מול הרשויות. אם אתה מחליט להתחיל לעבוד לבד, הקפד לשקול את השאלות שציינתי כאשר אתה בוחר תוכנת הנהלת חשבונות.
שלב 8: הגדרת מיקום העסק שלך
הגדרת מקום העסק שלך חשוב ביותר להפעלה והצלחת העסק שלך, אם יהיה לך משרד ביתי, משרד בבניין משרדים משותף לכמה עסקים או משרד פרטי, ואולי כדאי לשקול במיקום במתחם קמעונאי או קניון.
יהיה עליך לחשוב על המיקום, והנגישות של הלקוחות או ציוד שאתה צריך להפעיל.
וודא שמיקום העסק שלך נכון עבור סוג העסק שאתה מתכנן. אתה גם צריך לשקול אם זה נכון לקנות או להשכיר את השטח מסחרי / המשרד.
שלב 9: הכשרת צוות העובדים
אם אתה מתכנן להעסיק עובדים, עכשיו זה הזמן להתחיל את התהליך. תגדיר את המשרות שאתה צריך בעסק ואת תחומי האחריות של כל בעל תפקיד.
אם אתה לא מתכנן להעסיק עובדים משלך, אבל כן רוצה לעבוד עם נותני שירות חיצוניים במיקור חוץ, עכשיו זה הזמן לבקש מעורך דין שיכין לך חוזה התקשרות עם נותני שירותים חיצוניים (פרילנסרים) ולהתחיל את החיפוש ואיתור של אלא המתאימים לך.
במידה ובחרת לפתוח עסק של אדם אחד One Man Show, ייתכן שלא תצטרך עובדים או פרילנסרים, אבל אתה עדיין צריך את צוות התמיכה שלך. צוות זה יכול להיות מורכב מנטור, מאמן עסקי, או אפילו המשפחה שלך, אשר יכולים להיות לך אוזן קשבת, לייעץ ולהעלות את המוטיבציה כאשר אתה נתקל בקשיים בעסק שלך.
שלב 10: לקדם את העסק הקטן שלך
לפני השלב שבו העסק שלך מתחיל לפעול והוא כבר באוויר, אתה צריך לבנות את האסטרטגיה השיווקית שלך!
תתחיל מלהגדיר למה הלקוחות שלך צריכים לקנות דווקא אצלך? מה הם יקבלו אצלך שאין בשום מקום אחר?
בשביל לבנות את התוכנית שיווקית, יש לחקור את השוק ולקלוט רעיונות לשיווק עסקים מהתחום שלך, כך שתוכל להחליט מה עובד ואיך כדאי לך לקדם את העסק שלך, בשביל להגיע לתוצאות הטובות ביותר.
ועכשיו: יוצאים לדרך!
לאחר שתשלים את כל השלבים והפעילויות הדרושות להקמת העסק הקטן שלך, יהיה לך את הבסיס של העסק איתו אתה יכול לצאת לדרך.
זכור כי ההצלחה לא קורה בן לילה. עליך ללמוד את הנתונים בשטח תוך כדי הפעלת העסק ולדעת להגיב נכון על הקשיים והאתגרים שיעמדו בפניך. וכך תגדיל את סיכויי ההצלחה בעסק הקטן שלך.